Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι πολλές και μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητα ενός ανθρώπου με ποικίλους τρόπους.

Μπορεί να πρόκειται για κάτι απλό, όπως ένας μυικός σπασμός, ή για κάτι πιο σοβαρό όπως μια βλάβη ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη).

Μπορεί να αφορά μια σοβαρή δομική ανωμαλία της σπονδυλικής στήλης, π.χ. σκολίωση ή κάταγμα σπονδύλου.

Μπορεί ακόμη, να πρόκειται για μια φλεγμονή ή για μια νεοπλασματική νόσο της σπονδυλικής στήλης.

Για ό,τι κι αν πρόκειται πάντως, η σύγχρονη θεραπευτική πρέπει να έχει δύο στόχους:

  • Τη νευρολογική αποκατάσταση του/της ασθενούς
  • Την απαλλαγή του/της από τον πόνο

Είναι όμως γεγονός ότι στη μεγάλη  πλειοψηφία των ασθενών, ο ΠΟΝΟΣ είναι το κύριο πρόβλημα και όχι οι νευρολογικές διαταραχές. Γι’ αυτό και η απουσία νευρολογικής σημειολογίας ΔΕΝ είναι το μοναδικό κριτήριο για το αν κάποιος ασθενής πρέπει να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή χειρουργικά.

Η μοντέρνα χειρουργική της σπονδυλικής στήλης

Η μοντέρνα χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, πρέπει να είναι κυρίως «χειρουργική πόνου». Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να περιορίζεται στην αποκατάσταση μιας δομικής ανωμαλίας της σπονδυλικής στήλης, με οποιοδήποτε κόστος. Για παράδειγμα, δε δικαιολογείται μια επέμβαση στη σπονδυλική στήλη να γίνει με στόχο τη «σταθεροποίηση» ενός κατάγματος και να αναγκάσει τον ασθενή να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του με πόνο, δυσκινησία και περιορισμό της κινητοποίησης.

Η εξέλιξη της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης, έχει κάνει άλματα κατά τα τελευταία 10-15 χρόνια. Οι περισσότερες από τις χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν σήμερα με τέτοιο τρόπο ώστε να δικαιολογείται πλήρως ο χαρακτηρισμός «ελάχιστα επεμβατική χειρουργική».

Μίκρυναν οι τομές, ελαττώθηκε η νοσηλεία, επιταχύνθηκε η ανάρρωση, εκμηδενίστηκαν οι επιπλοκές. Όλα αυτά, οφείλονται στην απίστευτη εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, αλλά και στην επέκταση της ιατρικής εκπαίδευσης σε επίπεδο εξειδίκευσης, σε σημείο τέτοιο που η «χειρουργική της σπονδυλικής στήλης» να αποτελεί σήμερα ξεχωριστό ερευνητικό και εκπαιδευτικό αντικείμενο.

121 Comments